Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

2014.04.25-29. Finn testvérek látogatása Noormarkkuból

Idén április 25-én érkezett meg a finnországi Noormarkkuból testvérgyülekezetünk 18 fős küldöttsége. Legalább ennyien vártuk őket a repülőtéren, ahol sokan már ismerősként borultunk egymás nyakába. De hasonló szeretettel igyekeztünk fogadni azokat is, akik először jártak nálunk, ők voltak többségben. Pénteki programjuk – a nagyon korai indulásuk miatt – egy buszos városnézés és pihenés volt csupán.

Szombaton Szántó Ferenc jóvoltából egy 107 éves villamossal barangoltuk be a várost. A Nagyvárad téren szálltunk fel a fapados nosztalgiakocsiba. Onnan a 24-es vonalán a Közvágóhídig mentünk, irányváltás után pedig a 2-es vonalán egészen a Jászai mari térig döcögtünk. Felkanyarodtunk a Margit-hídra (4-es viszonylat), majd a Széll Kálmán téren történt többszöri irányváltás és rövid várakozó után a 18-as vonalán haladtunk a Szent Gellért térig. Itt ismét irányváltás következett, és 47-es járatszámmal begurultunk a Deák térre. Itt szálltunk ki a jelentős hanghatással közlekedő kocsiból.

Megnéztük a Deák téri templomunkat, ahol Darvas Anikó mesélt két nyelven a templom történetéről. Onnan a Szent István Bazilikához mentünk, amelyről a tudnivalókat Szetlik Tibor ismertette a vendégeinkkel. Külön felhívta a figyelmet az egyik oldaloltáron található IV. Károly mellszoborra, amely a tavaly utazott csapatunk egyik tagjának, Babusa Jánosnak az alkotása. A csoport egy részével felmentünk a kupolateraszra is, ahonnan remek panoráma nyílik a teljes városra.
Ebéd után rövid pihenő következett, majd a Királyfürdőben folytatódott a kikapcsolódás. A fárasztó napot könnyű vacsora koronázta.

Vasárnap autókkal hoztuk a finn barátainkat az istentiszteletre, amelyen Kristiina Johansson diakonissza hirdette Isten igéjét Darvas Anikó tolmácsolásával. 

IMG_8694_resize.JPG

A közös ebédet a Diófa étteremben költöttük el. Ezt követően megnéztük a szépen megújult Podmaniczky–Vigyázó kastélyt, ahol Janurik Tímea adott elő egy népdalcsokrot, és Tóth Péter vetített az épület és egykori lakói múltjáról. A délután második fele és az este a családi program és vendéglátás ideje volt.

Hétfőn autóbusszal Esztergomba utaztunk. Először a Bazilikát néztük meg, benne a kriptát, a kincstárat és a kilátóteraszt is. Ebéd után a Duna Múzeum kreatív kiállítása okozott mindannyiunknak nagy élményt. Hazafelé a piliscsabai sütizős pikniket elmosta az eső. Este még egy dunai sétahajózás is belefért a programba, amit ismét könnyű vacsora követett.

A kedd délelőttöt vendégeink vásárlással töltötték, délután kísértük ki még őket a reptérre, ahol búcsúztunk, de csupán egy évre, mert meghívásuk elhangzott 2015 nyarára.

Hálát adunk Istennek, hogy megadja a lehetőséget, hogy a 25 éves múltra tekintő kapcsolat tovább él, sőt, az egyre több idegen nyelvet beszélő gyülekezeti tag bekapcsolódásával tovább mélyülhet.

A vasárnapi istentiszteletről további képeket a Fotóalbumban lehet megnézni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek