Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

2013.08-09. Közösségi munka Keresztúron

Már 23 éve élek a keresztúri gyülekezetben és – egy 4-5 évvel ezelőtti ligeti kertrendezést kivéve – nem volt még olyan alkalom, amikor valamilyen építési feladatot a gyülekezet tagjai saját erőből valósítottak volna meg. Pedig őseink évtizedekkel ezelőtt sokszor munkával is kifejezték gyülekezetünkhöz való hűségüket. Persze tudom én, hogy megváltozott az emberek életritmusa, de ne gondoljuk, hogy a gazdálkodásból élő eleinknek az állatok és az éppen időben elvégzendő mezőgazdasági munkák mellett sokkal több szabadidejük lett volna. Sőt, bizonyos feladatokat heti hét napon is el kellett végezni. Inkább csak elszoktunk attól, hogy fizikai munkával is szolgáljuk az ÚR ügyét, gyülekezetünk javát.
Ezért éreztem különös örömöt, amikor kezdeményezésemre a presbitérium júliusban úgy döntött, hogy a keresztúri templom esővíz-elvezető rendszerét saját munkaerővel oldjuk meg. Azzal érveltem, hogy ha a saját házamnál alakítanék ki ilyet, azt is magam csinálnám, nem hívnék vállalkozót.
Így augusztus–szeptemberben 5 szombaton dolgoztunk együtt. Egyik nap 25-en, máskor 12-en, összesen több mint ötvenen, közel 100 munkanapot teljesítve. Volt olyan testvérünk, aki mindegyik napot végig köztünk volt.
A templomról és a parókiáról lejövő csapadékvíz innentől kezdve föld alá rejtett csöveken elfolyik, nem áztatja tovább a falakat, összesen 12 m3 tartályban gyűlik, majd a felesleg a falaktól távol szikkasztóalagútban tűnik el. Úgy méreteztük a rendszert, hogy akár egy 20 mm-es esővel érkező nyári vihar se okozzon ezután gondot.
Ezzel együtt – eredményesen pályázva önkormányzati és EU-s támogatásra – közel 350 m2 területen térköveztük a templom előtti területet, biztosítva ezzel a sármentes közlekedést, elültettünk több száz cserjét, megújítva ezzel a templomkertet.
A munkákkal több célt értünk el egyszerre. Az esővíz nem rombolja tovább az épületeinket, télen nem fagy rá a burkolatra, nem áztatja szét az új térkövet, megszépítettük a templom parkját, és még ingyenes locsolási tartalékvízzel is fogunk rendelkezni. De talán még ezeknél is fontosabb tapasztalat: a közösen végzett munka nagyon jó közösségépítő, olyan testvéreket is látok azóta beszélgetni, akik évek óta ugyanazon alkalmakra járnak, de a köszönésnél eddig nem jutottak tovább.
Köszönöm mindenkinek az elvégzett munkát, a járda feltörését, az árokásást, a csövek fektetését, a rengeteg lapátolást, de asszonytestvéreinknek a finom ebédeket ugyanúgy. Azt is hozzá kell tenni, hogy legalább 1,5 millió forint értékű munkát végeztünk, amit nem kellett pénzben kifizetnünk. Ez is óriási segítség.
Az őszi munkáknak vége, tavasszal egy napra való folytatás biztosan lesz.

Zászkaliczky Pál

Munkánkról még a körzet képviselője, Petrőczy Dániel is beszámolt az interneten, továbbá a Tizenhetedik Online tudósított a sajtóbejárásról.

 

Dzsungelirtás a templom előtt:

2013osz_munka_01.jpg

Ketten könnyebb:

2013osz_munka_02.jpg

Készül az árok a vízelvezető csöveknek:

2013osz_munka_03.jpg

Apa és fia együtt küzd a régi betonjárdával:

2013osz_munka_04.jpg

A jól megérdemelt ebéd elpusztítása:

2013osz_munka_05.jpg

A gödörásáshoz hívtunk gépi segítséget:

2013osz_munka_06.jpg

Munkában a nagypapák:

2013osz_munka_07.jpg

Készül az ebéd:

2013osz_munka_08.jpg

Már temetjük be a gödröt a tartályok behelyezése után:

2013osz_munka_09.jpg

Közben a Nőegylet a nagytermet takarította:

2013osz_munka_10.jpg

A térkő kész, kezdődhet az ültetés:

2013osz_munka_11.jpg

Rombolás utáni helyreállítás:

2013osz_munka_12.jpg

Ezt is könnyebb kettesben:

2013osz_munka_13.jpg

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek