Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

2013.04.21. Megemlékezés Bulyovszky Gyuláról

A rákoskeresztúri istentiszteleten ma megemlékeztünk Bulyovszky Gyuláról. Ennek apropóját az adta, hogy gyülekezetünk tiszteletbeli presbiterének, Tóth Péternek a kutatási eredményei feltárták, hogy ezzel kapcsolatban 1908-ban született egy közgyűlési határozat. Zászkaliczky Pál felügyelő a következő sorokat olvasta fel.

BULYOVSZKY GYULA 1827. április 10-én született Rákoskeresztúron és 1883. április 17-én hunyt el Budapesten. Jogásznak tanult és ügyvédi vizsgát tett. Az 1848-as forradalom egyik főszereplője. Felesége Szilágyi Lilla színésznő. A szabadságharc leverése után kizárólag irodalommal foglalkozott. Sokat utazott külföldön. Novellái, versei jelentek meg a Honderű, a Regélő, az Életképek, a Nemzeti újság, a Nefelejcs és a Hölgyfutár című lapokban. Korának népszerű hírlapírója, publicisztája. Nevéhez kötődik a tárca műfaj irodalmi rangra emelése.

Felesége 1908-ban alapítványt tett, amely szerint a rákoskeresztúri lelkész és tanító köteles a férje emlékét és emlékhelyeit ápolni. A gyülekezet emlékezzen meg Bulyovszky Gyuláról halála évfordulóján.

Az alapító okirat záradéka így szól: "Ezen négy eredeti példányban kiállitott alapítványi oklevél olvastatott és tárgyaltatott a rákos kereszturi ág. hitv. ev. egyház 1908. május 17. napján tartott rendkívüli közgyűlésében és ott összes feltételeivel ezen egyházközség nevében jóváhagyatott, valamint annak alapítványi hatósága az egyházközség nevében elfogadtatott. Bulyovszky Aladár egyházi felügyelő, Noszkó István lelkész, Marschalkó Gyula egyházi jegyző."

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek