Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

2013.03.02. Nosztalgia-villamosozás

Az is nagy értéke egy emberi közösségnek, hogy az egymás egyre jobb megismerése újabb "titkokat" hoz a felszínre. Így volt ez akkor is, amikor kiderült Szántó Ferenc testvérünkről, hogy ő - amellett, hogy évtizedeken át villamosvezető volt - szívesen vállal csoportoknak nosztalgia-villamosozást is. Munkahelyén, a BKV-nál elintézte a szükséges formaságokat, és már csak egy kellemes, kora tavaszi időpontot kellett találnunk.

A gyülekezetből közel negyvenen találkoztunk a Bosnyák téren, a remíz előtt. Először az ott tárolt csodákat néztük végig, majd felszálltunk az 1906-ban épített, G típusú, 2624-es pályaszámú járműre, hogy beutazzuk vele Budapestet.

A Nagy Lajos király útja, Fehér út, Élessarok, Kőrösi Csoma út, Kőbányai út, Fiumei út, Salgótarjáni utca útvonalon át eljutottunk a Hungária kocsiszínbe, ahol szakszerű vezetéssel megnézhettük a BKV büszkeségeit, a Combino villamosokat. Közben láttuk egy Ganz csuklós mosatását is.

Újra járműre pattantunk, és a Salgótarjáni utca, Fiumei út, Haller utca útvonalon elértük a 2-es vonalát, amelyen végigmentünk, egészen a Jászai Mari térig. A forduló után vissza, de a Haller utcáról jobbra fordultunk a Mester utcára, végigzötyögtünk a Gubacsi úton, egészen Pesterzsébetig. Itt aztán a 3-as viszonylat útját követtük Ferencváros, Kőbánya útjain az Örs vezér teréig, végül a Bosnyák téren visszatértünk a remízbe.

A 107 éves jármű lassan, a kanyarokban csikorogva, de jó hangulatban szállított minket végig a fenti útvonalon. A városlakóknak és a turistáknak óriási szenzációt jelentettünk, számtalan fénykép készült rólunk. (Két fiatalember legalább 15 kilométeren keresztül autóval járt a nyomunkban és fotóztak minket minden egyes kanyarban.)

Köszönjük Ferinek és barátainak a szervezést és a lehetőséget. Biztosak vagyunk abban, hogy aki vállalkozott erre az utazásra, volt akár óvodás, akár nyugdíjas, nagyon élvezte az alkalmat!

20130302_G2624.jpg
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek