Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

A barátság fontosabb a pénznél

Szeptember utolsó hetében Finnországból hozott levelet a posta. Pirkko Isosaari küldte el a pori gyülekezeti újság, a Porin Kirkkosanomat 6/2011. számát. Ebben rövid beszámolót olvashatunk gyülekezeti csoportunk júniusi útjáról. A cikket Szetlik Tibor rövidített fordításában közöljük.

 

A barátság fontosabb a pénznél


Képaláírás: A normarkkui vendéglátók - Helvi Walli, Pirkko Isosaari és Tarja Kanerva – bemutatják Pori Főtemplomát a  budapesti Schilt Veronikának, Zászkaliczky Pálnak és Szetlik Tibornak.

A magyar evangélikusok országukban kissebséget képviselnek, Budapestről, Rákoskeresztúrról a gyülekezeti tagoknak érdekes volt ellátogatni egy olyan országba ahol a nagy többség evangélikus.

A Rákoskeresztúri Gyülekezet a Normarkkui Gyülekezet baráti gyülekezete. Évente van cserelátogatás, ebben az évben a magyarok huszonkét fős csoporttal jöttek, a látogatók fele első alkalommal járt Finnországban. A csoport tolmácsa Szetlik Tibor, aki hosszú ideje tanulja a nyelvet, 2002-ben három hónapot dolgozott Finnországban, és azóta is minden nyarat ott tölt, és aktívan ápolja a baráti kapcsolatokat.

A csoport szervezője és az adminisztrációs feladatok gazdája Schilt Veronika. "1995 jártam először Finnországban, és azóta is minden alkalommal jövök a csoporttal. Nagy örömmel végzem ezt a munkát." - mondta Vera.

Másodszor jár Finnországban de a gyülekezettel első alkalommal Zászkaliczky Pál a gyülekezet új felügyelője. Felügyelő Úr összehasonlította a magyar és a finn evangélikus énekeskönyveket, és talált is több mint tíz [finn vagy magyar] azonos dallamút kinek-kinek a saját nyelvén.

Tarja Kanerva szerint örömteli a találkozás, habár a közös munka a nyelvi nehézségek miatt nem könnyű.
 
Majdnem 40 éves a barátság
 

A kapcsolat majdnem negyven éves, a hetvenes években kezdődött, amikor a megyei kántorcsoport Magyarországon járt.

Budapesten van körülbelül 30 evangélikus gyülekezet. Rákoskeresztúron 2700 gyülekezeti tag, ebből több mint hatszázan már jártak Finnországban.

Az új vezetőlelkész, Szeker Éva aktívan gyűjti az iskolákból a hittanosokat és a konfirmandusokat. Terveik között szerepel evangélikus iskola és óvoda létrehozása is. Gyülekezetükben négy templom van, amelyeknek fenntartása és felújítása nehéz feladat. A baráti gyülekezetek – Raumaiak és Normarkkuiak – ehhez anyagi segítséget is nyújtanak, mondja Pirkko Isosaari, aki a finn-magyar kapcsolatok fő ápolója. 1989-ben az ő segítségével készült el a hivatalos baráti kapcsolatot igazoló dokumentum.

A pénz fontos de a barátság sokkal fontosabb, nyilatkozta Szetlik.

20110926_Finn_cikk.jpg 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek