Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Ahol felcsendül a barokk...

 

A barokk muzsika budapesti kedvelőinek az utóbbi 25-30 évben nagyon jó dolguk van. A '80-as években a Capella Savaria együttes szerzett felejthetetlen élményeket a PucellOrfeo.jpgkoncertlátogatóknak, például Händel Brockes-passiójával, vagy az Il pastor fido című operájával. Az utóbbi évtizedben pedig a Vashegyi György által alapított és vezetett zenei együttesek, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar örvendezteti meg a zeneértő közönséget korhű előadásokkal. Változatos műsorukkal nem csak a barokk korszak legismertebb műveit tartják repertoáron, hanem kevésbé játszott darabokat is előadnak.

 

 

Így hallhattuk 2011. március 16-án a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Georg Friedrich Händel Júdás Makkabeus című oratóriumát. A mű ISO-8859-2''%4D%FC%70%61%2E%6A%70%67a Kr.e. II. században történt makkabeus szabadságharc történetét dolgozza fel, amelyben diadalmaskodik a hit, az Isten ügyében járók legyőzik a túlerőben lévő ellenségeiket. Händel 1747-ben írt oratóriumot a történetből, amelynek előadásához 4 fő- és 3 mellékszereplőt (énekes szólistát), ének- és zenekart foglalkoztat. A műben hangzik fel a híres, az evangélikusok által korálként énekelt (az énekeskönyvünkben 388-as szám alatt található) dallam, a győzelmi induló.
A végig magas színvonalú koncert számos gyönyörű pillanattal ajándékozta meg a hallgatót. Jeffrey Thompson expresszíven megformált Júdása üde színfolt volt, Raimund Nolte bársonyosan mély hangszíne szépen érvényesült a főpap szerepében, Zádori Mária és Halmai Katalin is maradandó élményt nyújtottak. A koncert folyamatosan konstans minőségét azonban a csodálatosan egységest hangzást nyújtó Purcell Kórus és Orfeo Zenekar biztosították, Vashegyi György stabil, értő és kifogástalan stílusérzékkel megáldott irányítása alatt.

 

 Vashegyi.jpg

 Vashegyi missziójának már elengedhetetlen része a magas zenei minőség mellett az is, hogy a szöveg magyar fordítását kivetítőn folyamatosan nyomon követhetjük, pl. ilyen mondatokat olvasva: „Siessünk, testvéreim, siessünk most a csatamezőre, Ott bízzunk egyedül az Úrban, ki erőnk és védelmünk.” vagy „Nagy Istenünknek adassék minden tisztelet, Mit hálás szív a földről az Égbe küldhet.”

 

 

Aki az együttesek további előadásaihoz a fentiek alapján kedvet kapott, az www.orfeo.hu oldalon tájékozódhat a részletekről.

 

Zászkaliczky Pál

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek