Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Sven Nordqvist mesés világa

p3.jpg
"A következő héten Andersson néni újra ellátogatott. Ezúttal egy kartondobozt hozott magával.
- Tessék, egy kis társaság - mondta, és átnyújtotta a dobozt Pettsonnak.
- Mi ez? - csodálkozott az öreg, és elolvasta a doboz feliratát. Az állt rajta, hogy Findusz zöldborsó. A borsószemek nyöszörögni kezdtek...
Pettson kinyitotta a dobozt: egy kis darab, zöld csíkos anyagon aprócska cicát pillantott meg, aki nyivákolva egyenesen Pettson szemébe nézett.
- Szia, Findusz, zöldborsó! - üdvözölte Pettson, és úgy érezte magát, mint amikor egy nyári reggelen az ember felhúzza a redőnyt, és a meleg napfény beáramlik az ablakon.- Engem Pettsonnak hívnak, és ez a konyhám. Itt lakhatsz ezentúl, ha akarsz. Kérsz kávét?"

 

p6.JPG

 

 

Így kezdődött egy Pettson nevű öregember és egy Findusz nevű kismacska különleges barátsága. Pettson egy svéd kis tanyán él, hangos tyúkokkal, rumlis sufnival és furcsa kis lényekkel együtt. Findusz megjelenése felpezsdíti az öregember és az egész környék életét. Mulatságos, izgalmas, néha pedig hihetetlen kalandokba keverednek együtt. Sátorozni mennek, óriáshalat fognak, születésnapi palacsintatortát sütnek (egy évben háromszor), tűzijátékot rendeznek.

 

 

 p5.jpg

 

Sven Nordqvist Svédországban született, 1946. április 30-án. Az öreg Pettsonról és bolondos macskájáról, Finduszról szóló meséi egész Európában népszerűek. Az aprólékos gonddal megrajzolt illusztrációk, a finom, lélekmelengető részletek és a  szerethető és esendő figurái számos olvasót hódítottak meg. Könyveivel svéd és német díjakat is nyert.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek