Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Az óvoda bemutatkozása

„ A gyermeknevelés igazi módja, hogy szépszerével és kedvvel szoktatjuk őket….”  

                                                                                                      Luther Márton 

A rákoskeresztúri gyülekezet részéről már korábban megfogalmazódott az igény evangélikus óvoda és iskola alapítására.  Azonban most adódott olyan optimális helyzet, mely az Országos Evangélikus Egyház és a kerületi Önkormányzat együttműködésével lehetővé tette az evangélikus óvoda és iskola alapítását.

Az egyházi óvoda és iskola reménységünk szerint a gyülekezet utánpótlásának fontos része.           

A megalakult új intézményünk a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola a kerület központjában található, könnyen megközelíthető. Értéknek számít, hogy az óvodánkban megkezdett keresztyén szellemiségű nevelés tovább folytatódhat az iskolában, lehetővé teszi a tudásban, hitben való gyarapodását gyermekeinknek.

Óvodánk, a 17.kerület központjában a lakótelephez közel található. 1982-ben épült az Eszterlánc Óvoda törzsóvodájaként. Jelenleg is négy csoporttal működik. Férőhelyeinek száma 100 fő. Létszámunk jelenleg is meghaladja a 100 főt, mivel az új beépítésekkel nőtt a gyermekek száma a kerületben, és jelenleg is nagy az igény az óvodai férőhelyekre.

Beiratkozáskor elsősorban evangélikus vallású gyermekeket veszünk fel a kerület minden részéről, de mindazokat a családokat is, akik elfogadják óvodánk keresztyén erkölcsi értékek szerinti nevelését és segítenek annak megvalósításában.

Épületünkben barátságos, családias csoportszobákkal, nagy tornateremmel és egyéb fejlesztő helységekkel - mese-szoba, logopédiai fejlesztő, stb.- várjuk a gyermekeket. Két csoportszobánkban galéria is található. A bútorok mobilizálhatóak, így a gyermekek játékát, a foglalkozásokat színesebbé varázsolhatjuk velük.

Az óvoda udvara tágas, a csoportoknak lehetősége van a közös, de igény szerinti elkülönített játékra. További terveink: az udvari játékok bővítése, és ezzel a gyermekek mozgásának fejlesztése.

Csoportjainkat a gyermekek életkorának figyelembe vételével alakítottuk ki.

Négy csoportunk a következő: 1. kiscsoport (Katica)

                                                       2. kis-középső (Pillangó)

                                                       3. nagy-középső (Süni)

                                                       4. nagycsoport (Micimackó)

A gyermekekkel felsőfokú végzettségű, jól képzett, gyermeket szerető pedagógusok foglalkoznak, és munkájukat segítik a szakvizsgát tett dajkák.

„A gyermeki élet pedig maga a csoda. Minden gyermek üzenet az emberiség számára: Isten szeret bennünket. Gyermeket nevelni- Istennel való találkozás.”    (Böjte Csaba)

Óvodai nevelésünk céljai:

  • Az óvodáskorú gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlesztése, az egyéni képességek kibontakoztatása játékkal, tevékenységgel.
  • A gyermeki személyiség tiszteletben tartása, elfogadása, szeretetben, hitben, megbecsülésben nevelése.
  • Keresztyén értékek hiteles közvetítése a felnőttek példája nyomán is.
  • Óvó-védő, segítő kezet nyújtani a gyermeknek, családnak, és egy olyan bizalom teli, őszinte kapcsolatrendszert létrehozni, amelyből egyaránt meríthet gyermek, család, óvodai testület.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek