Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

János-passió a Deák téren

A Deák téri passió-előadások szinte legendásak, és korántsem csak az evangélikusok körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy immár évtizedek óta töretlen sikerrel játsszák Johann Sebastian Bach oratóriumait. Évről évre megtelik a hatalmas Deák téri templomépület, ahol nem is koncerten, hanem egy zenés ünnepi liturgiában vesznek részt az egybegyűltek. Ennek megfelelően igehirdetés is elhangzik a mű közben.

Kamp Salamon irányításával, a Lutheránia énekkar és egy hivatásos zenekar közreműködésével hallhatjuk idén a János-passiót. A szólisták Zádori Mária (szoprán), Schöck Atala (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Berczelly István (basszus) és Jekl László (basszus) lesznek. A szokásos két alkalom 2012. április 1-jén és 7-én lesznek, 18:00 órai kezdettel.

 

lut01.jpg   lut03.jpg   lut2.jpg     

 

A János-passió (BWV 245) 1724 nagypéntekjére készült és a lipecsei Szent Mihály-templomban mutatták be. A Jézus szenvedéstörténetét és kereszthalálát bemutatót monumentális mű János evangéliuma alapján született. A biblia szövegek recitativók formájában szólalnak meg, közöttük pedig az érzelmek széles és mély skáláját járhatjuk meg az áriák segítségével.

Ma szinte hihetetlennek tűnik, hogy ez a mű Bach halála után feledésbe merülhetett, és több, mint 80 éve elteltével foglalhatta el az őt megillető, végleges helyét.

 

http://lutherania.lutheran.hu/Cantatas/BWV245.html

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek