Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Boris Vian: Tajtékos napok

Boris Vian regénye körül ismét fellendült az érdeklődés, hiszen alig két hónapja jelent meg a könyvből készült filmes adaptáció. A saját korában méltatlanul hanyagolt regény immár a filmvilágban is elfoglalhatja méltó helyét.

 

tt04.jpg

 

A történet főszereplője két fiatal pár és egy zseniális szakács. Eleinte minden napfényes, ragyogó és gyönyörű. Colin párizsi lakása fényűző, barátja, Chick pedig gondtalanul hódolhat Sartre-rajongásának. Mindketten keresik a szerelmet, és mindketten rá is találnak: Chloé és Alice tökéletesen kiegészítik a két fiút. Kettős párosuk  állandó kísérője Nicholas, a fantasztikus ételek mestere.

A tökéletes idill azonban nem tarthat sokáig. Lassan minden elromlik, szétcsúszik. Chloé tüdejében egy folyamatosan növekvő, alattomos lótuszvirág növekszik. Chicken egyre jobban elhatalmasodik mániája. Colin összes pénzét gyógyszerekre költi. Alice hiába vár egy lánykérésre. Még mindannyiuk közös kis barátja, a házi egér sem találja a helyét. Minden a gyászos és letaglózó vég felé rohan.

 

tt01.jpg

 

Az alaptörténet szinte nevetségesen egyszerű. Szerelem, boldogság, majd egyre több baj, míg az események tragédiába torkollnak. Mégis egy fantasztikus mese részesei lehetünk. Vian végtelen fantáziája magával ragadó, futurisztikus világából nehéz szabadulni. Minden irreális, ellentmond fizikai és társadalmi szabályoknak, mindent az érzelmek irányítanak, miközben az élet minden mozzanatát átszövi a zene. 

 

A regényből készült film előzetese megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=P_pF-vgeLiE

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek