Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Villa Romana Baláca

Balaca_01.jpg

 

Baláca mindenkit elvarázsol, igazi időutazásra hív, és rengeteg felfedeznivalót tartogat. Érdemes ide ellátogatni, akár családdal, akár csoporttal - olyan kincsre lelhetünk a Balaton környékén, ami Magyarországon egyedülálló.

Egy villagazdaságban járunk, amelyet a Kr.u. 1-2. században építettek. A helyén valószínűleg veteránparcellák voltak - itt telepítették le a már leszerelt római légiósokat. Ezeken az alapokon indult virágzásnak a Kr.u. 2. században a gazdaság. Az épületegyüttes a mezőgazdaságra épült: a korabeli luxus minden tartozékával felszerelt nagyméretű (közel 2400 m2 alapterületű) lakóház körül díszkertek, udvarok, fürdők, valamint gazdasági épületek, magtár, műhelyek, istállók álltak.

 

Balaca_03.jpg

 

Manapság az egykori gazdaságot a feltárásoknak köszönhetően ismerhetjük meg. Így került elő négy, hatalmas méretű mozaikpadló, amelyeket az ide látogatók is megcsodálhatnak. Ezek minden bizonnyal a reprezentációt szolgálták. Hasonló feladata lehetett a belső udvarnak is, amelynek növényeket és állatokat ábrázoló falfestményeiből néhány részletet mi is láthatunk. Nagyon gazdag a lapidárium (kőtár) gyűjteménye is - sírfeliratok, oszlopfők, figurális és geometrikus díszítésű maradványok tekinthetőek meg.

 

Balaca_02.jpg

 

Érdemes jó időben jönni, a villát körülvevő park megér egy sétát. Több maradványt nem lehet látogatni, de kívülről ezeket is megnézhetjük. Néhány éve pedig fűszerkert is tartozik a parkhoz.

Mielőtt elindulnánk, tájékozódjunk a nyitva tartási időről, mert télen a romkert zárva tart.

További információkért és érdekességekért a következő honlapra látogassanak el: http://www.balaca.hu/

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek