Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Mikroludiumok II. - Konok Tamás kiállítása az EOM-ban

„Nem az a feladat, hogy megörökítsük a látott világot, hanem az, hogy létrehozzunk egy világot. – mondja a mester – A művészet nem stíluskérdés, hanem az egyéni ideának végsőkig kiművelt, következetes útja. A művészet filozófia és szelekció, a többi kézügyesség. A műalkotás az isteni teremtés utánzása egy művész temperamentumán keresztül.”

Ennek az "isteni teremtésnek" lehetünk tanúi, ha ellátogatunk az Evangélikus Országos Múzeumba. A mikroludiomok apró játékok, nem véletlenül juttatják eszünkbe a barokk prelúdiumokat, amelyek a nagy műveket vezették be. Felvillantották az ötleteket, a témákat, és valahogy így működnek a mikroludiomok is. Játék a mester, Konok Tamás részéről, aki saját bevallása szerint "indulatból" készítette a munkáit, az 50-es évektől egészen napjainkig.

A kiállítás játékosságot, cinkosságot igényel a nézőtől is. A szabályosság, a visszatérések, a felismerhető vagy konkrét elemhez nem köthető formák bevonják és nem engedik el a szemlélőt. Csak méretük tekintetében van kicsi alkotásokról szó, azonban ez senkit nem gátol abban (sőt, talán éppen arra ösztönöz), hogy közel hajoljon a darabokhoz és mintegy megoldást keressen.

 

konok03.jpg               konok04.jpg

 

 

Konok Tamással Zászkaliczky Zsuzsanna, a kiállítás kurátora készített interjút, amely az Evangélikus Élet 77. évfolyamának 12. számában olvasható.

A kiállítás 2012. április 15-ig tekinthető meg az Evangélikus Országos Múzeumban.

http://www.evangelikusmuzeum.hu/

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek