Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Ferenczy Károly (1862-1917) gyűjteményes kiállítása

Ferenczy Károly neve talán senkinek sem ismeretlen. A magyar festészet egyik legnagyobb hatású alakja volt, az impresszionizmus legjelentősebb hazai képviselője 150 éve született. Európa számos művészeti központjában tanult, többek között Rómában, Münchenben és Párizsban is. Ennek megfelelően és élete során művészetének számos szakasza volt. Életművének monografikus bemutatására mindeddig azonban nem került sor. Ezt a hiányt pótolja a Magyar Nemzeti Galériában látható kiállítás, amely 2012. május 27-ig tekinthető meg.

A kiállítást anyagát Ferenczy Károly közel 150 festménye és 80 grafikája adja. Ezt egészítik ki különböző dokumentumok (fotók, levelek stb.).

A tárlat a Galéria "A" épületében, jelentőségéhez mérten két szinten kapott helyett. A földszinten, külön helyiségekben a grafikai munkák láthatóak. Az épületszárny hatalmas lépcsőházában egy reprezentatív válogatást tekinthetünk meg. Itt kapott helyet többek között az 1894-ben készült hatalmas Ádám című olajfestmény, amelyet a kiállítás alkalmából restauráltak.

Az emeleten az életmű nem kronologikus sorrendben kerül a néző elé. A kiállítás rendezői nyolc nagyobb csoportot alkottak Ferenczy munkáiból. Ezek a csoportok egy-egy jól elkülöníthető motívum köré alakultak ki. Ilyen formában találkozhat a múzeumlátogató az alkotói folyamatnak, a keresés fázisainak emlékeivel. Akár ugyanaz a téma, ugyanabban a beállításban is megjelenhet különböző festői felfogásokat, próbálkozásokat, kísérleteket reprezentálva.

Ferenczy neve szinte egybeforrt Nagybányával. Az 1890-es évek második felében itt alakuló művésztelep elválaszthatatlan részét képezi a munkásságának. Az impresszionizmus és a posztimpresszionizmus hazai megteremtőjeként a művészkolónia jelentős tagja volt. Az életmű jelentős része született Nagybányán és környékén. Ezek a festmények az ott élőket, a környezetet és a varázslatos vidéket ábrázolják.

A tárlat utolsó terme a Ferenczy-családnak állít emléket, hiszen nemcsak az apa, hanem a szintén festő felesége, illetve a gyereke, Ferenczy Valér, Béni és Noémi is a magyar művészeti élet jelentős alkotói voltak.

A kiállítás megteremti a lehetőséget, hogy Ferenczy munkásságának gazdagsága, sokoldalúsága, a kortárs művészeti problémákkal való egyéni küzdelme, a magyar művészetben betöltött helyes és szerepe kibontakozhasson az érdeklődő előtt. A tárlattal egyidőben elkészült egy reprezentatív, tudományos katalógus is. Emellett szintén most jelent meg a Ferenczy Károly levelezését tartalmazó kötet.

Az érdeklődők (felnőttek és gyerekek egyaránt) a Ferenczy-blogon keresztül is figyelemmel kísérhetik a kiállítás életét, már az előkészületektől kezdve.

 

ferenczy01.jpg           ferenczy02.jpg       

 

  ferenczy04.jpg  

 

ferenczy03.jpg

 

http://www.mng.hu/

http://ferenczy-mng.blogspot.com/

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek