Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Az európai szecesszió nagymesterei - Barcelona, Budapest, Brüsszel

 

Magyarország az Európai Uniós elnökség keretében a trió másik két országával közreműködve különleges kiállítást szervezett. Kerestek egy témát, amely mindhárom fővárosban, Barcelonában, Budapestben és Brüsszelben is fontos szerepet játszik. Ez pedig nem más, mint a szecesszió.

 

Fénykép0033.jpg

 

 A XIX-XX. század fordulóján nagy változások mentek végbe Európában. Új utak, új épületek, új parkok születtek, amelyek, mindenhol másképp, és mégis egységesen a szecesszió jegyében készültek. Kacskaringós, hullámzó vonalak, mozaikok és aranyozás, üvegablakok és lágy színek jelentek meg. Az alkotók tudtak és mertek nagyot álmodni. Meseszerű tájak, elvarázsolt kastélyok és végtelen eleganciájú részletek vittek új színt az európai életbe.

 

 

 

 

 

 

Fénykép0034.jpg

 

 A három ország egy-egy jelentős, a szecesszió szellemében alkotó művészét mutatja be a háromszor tizenöt darab nagy méretű plakát. Antoni Gaudí (1852 – 1926), Victor Horta

(1861 –1947) és Lechner Ödön (1845 –1914) munkásságát tekinthetjük meg. Hatalmas, színes fotók - egész épületekről és izgalmas részletekről – adnak betekintést a három alkotó, és általuk a három város életébe. A kiállítást rövid leírások és életrajzok gazdagítják.

 

 

 

 

 

 

Fénykép0035.jpg

 

 

 

 

 

A plakátoknak Budapesten a Nemzeti Múzeum kerítése ad otthont. 2011. április 31-ig látható a sorozat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek