Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök

Absztrakt alkotások Budapesten

 

Budapest utcáin, közterein járva legtöbben csak a szemetet, a koszt, a rossz járdát és a lepusztult épületeket vesszük észre. Pedig a fővárosnak van egy másik arca is, amely igyekszik a művészetet, a kortárs magyar alkotók munkáit bevonni a mindennapi életbe.

 

A város több pontján találkozhatunk absztrakt alkotásokkal. Ezek egy külön csoportja a Magyar Universitas Program keretében készült, és valamely egyetem területén található. Természetesen ezeket is minden akadály nélkül meg lehet tekinteni az épületek nyitva tartási idejében.

 

1956.jpg

 

 

Talán egyik legizgalmasabb példa a köztéri műalkotásokra az i-ypszilon csoport alkotása az 56-osok terén. Az 1956-os forradalom és szabadságharc központi emlékműve az anyagok és formák izgalmas és megragadó kompozíciója.

                                                                                                                                                                                        kavics.jpg

 

 

A Móricz Zsigmond körtéren hatalmas kövek állnak. Ez az egyik legszebb példája annak, hogy hogyan tud a művészet a hétköznapok részévé válni. Gyerekek játszanak a köveken, emberek kerülgetik Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt Óriás kavicsok térforma elnevezésű alkotását.

 

  

verba.jpg

 

 

A Budapesti Corvinus Egyetem új épületébe készült a verba/signa popularia (Pásztor Erika Katalin, Bodóczky Antal, Vomberg István). Az alkotás kihasználja a modern technika adta lehetőségeket. Folyamatosan változik, mindig új és izgalmas lehetőségeket kínál.

 

 

 

 

Ne féljünk az absztrakt alkotásoktól! Hiszen az ilyen művek értelmezésében mindenki ugyanonnan indul. Nincs szükség semmilyen tanulmányra, ismeretre, ahhoz, hogy élményt jelenthessen egy absztrakt mű szemlélése.

 

További „lelőhelyek” Budapesten:

ELTE BTK Gólyavár, Semmelweis Egyetem Oktatási és Kutatási Központja, ELTE Botanikus kert, Corvinus Egyetem, Déli Pályaudvar előtti tér, Szervita tér.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek